Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 2/16/2010
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Vlad Odobescu
Titlul articolului: VLAD ODOBESCU: Lucruri de pus într-un plic
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/vlad-odobescu-lucruri-de-pus-intr-un-plic-886677.html


VLAD ODOBESCU: Lucruri de pus într-un plic

VLAD ODOBESCU: Lucruri de pus într-un plic

   Încearcă să găseşti prin magazine un lucru care să încapă într-un plic şi care să-i folosească în vreun fel unui om închis pe viaţă.

Vlad OdobescuSursa: Codrin Prisecaru

   După ce vei fi umblat tot oraşul şi vei fi cântărit din ochi fiecare nimic în parte, o să intri într-o biserică şi o să iei o carte de rugăciuni. Nici nu contează dacă tu sau el aţi păstrat pe undeva vreun strop de credinţă: o să pui cărţulia în plic, lângă scrisoare.
   Când Romulus Mailat a primit cartea expediată de mine, avea deja o Biblie în celulă. O avea de la un pocăit trecut pe acolo, prin puşcăria din Pesaro. Zicea că citeşte din ea şi plânge, nu ştiu dacă spunea adevărul. Însă rândurile împrăştiate de el pe foi mici, de matematică, se strâng înr-un fluviu de gânduri negre şi de strigăte de ajutor. În timp ce mă aruncam în apa asta tulbure, îmi aminteam primul text în care l-am pomenit pe Nicolae Romulus Mailat. Era la începutul lui noiembrie 2007, în ziua în care informaţia a curs întruna, mai întâi pe agenţiile de presă, apoi pe televiziuni.
   Textul se chema: „Aceşti barbari care ne rup de Europa” şi forţa regulile jurnalismului. Scriam acolo despre „violul şi atacul de o cruzime extremă săvârşite de cetăţeanul român Romulus Mailat asupra unei italience”, încă din ziua în care nimic nu era dovedit. Şi fiecare cuvânt mi se părea totuşi drept, mi se părea chiar neînsemnat. Pusesem veninul la treabă, cot la cot cu sute de ziarişti cinstiţi, gata să taxeze Răul atunci când li se aşază în faţă.
   Pe atunci nu pusesem mâna pe fotografia „monstrului”, simbolul groazei declanşate de români în Italia. Aş fi aşezat-o mare, în dreptul articolului, apoi aş fi desenat pe ea o ţintă. Niciodată ura nu-şi arătase atât de clar chipul.
   În cele câteva luni de când corespondez cu Romulus Mailat, mi-au trecut prin cap tot felul de gânduri. Mai ales din ziua în care a întrebat, la sfârşitul unei scrisori, ce au scris ziarele româneşti despre el.
   Sunt laş, aşa că am ocolit răspunsul şi am preferat să-i cumpăr o carte de rugăciuni. Pe care am aşezat-o într-un plic, alături de o scrisoare în care-i ziceam ce mai e prin România şi alte vorbe de nimic precum aceea că viaţa merge înainte, platitudini de buzunar.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.